WUR opent academisch jaar ook ’s avonds

De Opening van het Academisch Jaar (OAJ) van Wageningen University & Research (WUR) is dit jaar op maandag 5 september. Nieuw dit jaar is dat – naast de formele opening ’s middags op de campus – er ook een avondprogramma in de Grote Kerk Wageningen is. Dit jaar zijn dus ook inwoners van Wageningen van harte welkom om de start van het nieuwe jaar mee te vieren. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Reserveren is verplicht en kan via www.wur.nl/grotekerk.

“Dialoog tussen wetenschap en maatschappij is onmisbaar omdat we de grote uitdagingen waar de wereld voor staat, samen moeten aanpakken.”, zegt nieuw aangetreden bestuursvoorzitter dr.ir. Sjoukje Heimovaara. De OAJ is haar eerste publieke optreden nadat zij op 1 juli jl. begon aan haar bestuurstermijn van 4 jaar.

Het thema van deze OAJ is Planetary Boundaries. De opwarming van de aarde, biodiversiteit onder druk en disbalans in onze stikstofcyclus: het zijn maar een paar voorbeelden die aantonen dat de aarde kraakt onder de druk die wij haar opleggen. We moeten nu ingrijpen om te voorkomen dat de groeiende wereldbevolking de grenzen van onze planeet verder overschrijdt.

Heimovaara: “WUR is doordrongen van deze urgentie en daarom werken duizenden wetenschappers aan het ontwikkelen van onderdelen van de oplossing. De uitdagingen waar we voor staan kennen geen geografische grenzen. Om de benodigde antwoorden te vinden is een multidisciplinaire samenwerking binnen de wetenschap en met de maatschappij hard nodig. Onderwijs en dialoog spelen daarbij een centrale rol.”

Avondprogramma
19.00 • Grote Kerk open

19.30 • Opening en welkom door dr.ir. Sjoukje Heimovaara, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research

  • From linear to circular food systems door dr.ir. Hannah van Zanten
  • Governing for just and sustainable futures door dr. Jessica Duncan
  • How big change happens door prof.dr. Marten Scheffer
  • Muzikaal optreden door singer / songwriter Sofia Dragt. In 2013 won zij de Grote Prijs van Nederland en recent componeerde zij de muziek voor de documentaire ‘Grutto!’. Deze draait momenteel in meer dan 70 bioscopen in Nederland.

21.00 uur • Einde programma

Registratie verplicht
In de Grote Kerk is nog beperkt ruimte. Wie de bijeenkomst bij wil wonen, moet zich daarom vooraf registreren via www.wur.nl/grotekerk. Voor inwoners die de bijeenkomst willen bijwonen is het goed te weten dat de voertaal Engels zal zijn.

Foto Guy Ackermans

« Nieuws