Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Projectkoor Festina Lente – Rachmaninov ~ Vespers

13 april 2024 | 20:00 - 22:00

Baltische en Slavische schoonheid – Rachmaninov ~ Vespers

en psalmen van Ešenwalds, Pärt, Sweelinck

Festina lente & Trajecti Voces
Dirkjan Horringa dirigent

Projectkoor Festina Lente uit Arnhem en Trajecti Voces uit Utrecht bundelen dit voorjaar hun krachten én hun stemmen om de Vespers van Rachmaninov te laten klinken zoals het bedoeld is; dramatisch, gedragen en virtuoos.

De in 1915 gecomponeerde muziek is een van de indrukwekkendste a-capella koorwerken ooit, met een enorm lage baspartij als stevig fundament. Eigenlijk klopt de benaming ‘Vespers’ niet helemaal. Rachmaninov noemde zijn werk Vsénoshchnoye bdéniye, ofwel ‘Wake voor de hele nacht’. De intensiteit van de lange muzikale lijnen, de afwisseling van mysterieus zacht naar geluid vol overgave en de wonderschone akkoorden brengen zangers en luisteraars inderdaad bijna in een nachtelijke trance.

Beide koren werken onder leiding van Dirkjan Horringa. De Oekraïense zangeres en koordirigente Anna Bakach uit Odessa, nu door de oorlogs­omstandigheden in Utrecht, zingt mee, werkt mee als taalcoach voor het Oud-Kerkslavisch en dirigeert een deel van de Vespers. Naast dit werk dat door beide koren gezamenlijk wordt uitgevoerd, laten ook de koren afzonderlijk van zich horen.

Festina Lente koos daarvoor drie werken van de Letse componist Ēriks Ešenvalds, onder andere het prachtige O salutaris Hostia. De mystieke muziek die met sonore klanken verwijst naar de eeuwigheid is weliswaar veel breekbaarder, maar sluit goed aan bij de sfeer van de Vespers.

Het aandeel van Trajecti Voces bestaat uit een aantal Kerkslavische werken van Arvo Pärt, te weten zijn Bogoroditse, op dezelfde tekst als die Rachmaninov gebruikt in het zesde deel van de Vespers, en zijn Twee Slavische Psalmen. Dezelfde psalmteksten worden ook gezongen in de zetting van Sweelinck, in het Frans dus.

Beleef samen met alle zangers en dirigent deze sfeervolle concerten en laat je betoveren door deze indrukwekkende muziek. Van harte welkom!

Datum: vrijdag 13 april 2024
Aanvang: 20.00 uur
Kerk open: 19:30 uur

Gegevens

Datum:
13 april 2024
Tijd:
20:00 - 22:00